Introduksjon til Ketodietten

keto mat cæsar salat

Ketodietten er ikke noen ny diett. Den har opprinnelse fra 20-tallet hvor den ble brukt for å dempe epileptiske anfall hos barn og har siden blitt en av verdens mest populære dietter, ihvertfall over dammen. Samtidig har den også en del kontroversielle sider ved seg som allmenheten plukker opp og spytter ut i media.

Som far til 2 små nådde jeg raskt pappakroppen og for 4 måneder siden fikk jeg nok, selv om jeg trente mye og spiste «sunt». Etter flere forsøk på å nå et vektmål til noe jeg var komfortabel med, endte disse forsøkene raskt opp med å balle på seg kiloene et par uker etter avsluttet hardkjør.

Når du har flere jobber (stillesittende) og 2 små som maser om oppmerksomhet kjente jeg at jeg ikke klarte hverken humørmessig og energimessig å spise lite. Det måtte finnes en annen måte.

Jeg oppdaget Keto (kort for ketolyse eller ketosis på engelsk). Denne dietten eller livsstilen er helt enkelt forklart at man holder karbohydratnivået så lavt og fettnivået høyt nok til at kroppen skjønner tegninga og snur helt om forbrenningen fra å bruke karbohydrater som hovedkilde over til fett som hovedkilde til energi.

Denne snuoperasjonen kan ta noen dager og til slutt kommer kroppen inn i ketolyse. Det er da kroppen har skjønt at det ikke kommer så mye karbohydrater på en stund og bruker fett som kilde til energi istedenfor.

Den første uken eller to kan være hard å komme seg gjennom, men tro meg, holder du ut litt hodepine, hjertbank og slapphet så vil kroppen din bli en fettbrennende maskin! For de som har «Keto-influensaen», altså den perioden hvor de fleste faller av lasset, finnes det en redning. Jeg fikk tips om var å kjøpe en flaske med kyllingfond. Bland 30-40% med dette og resten varmt vann i en kopp og drikk det. Det funket som bare det til meg og raskt etter forsvant symptomene. Denne inneholder en god del sodium som kroppen må ha som du har mistet den første tiden.

Det som skjer i de første 1-2 ukene er nemlig at du tømmer kroppen for karbohydrater og de lagrer en god del vann i kroppen din (ca 3-4 g pr 1 g karbohydrat). Tømmer du kroppen for karbohydrater vil du da også naturligvis miste en del vann. Det er vanlig å gå ned 3-5 kg i denne fasen. Samtidig som vannet forsvinner vil også mye mineraler og elektrolytter forsvinne som kroppen og spesielt hjertet trenger. Du tisser det rett og slett ut. Da bør man fylle på litt hver dag. Jeg tar magnesiumtilskudd og en god multivitamin hver dag.

Da jeg startet på denne dietten var jeg 91,5 kg. Jeg er nå 79,5 kg og har gått på ketodietten i ca 4 måneder. Jeg blir bare mer og mer fornøyd for hver uke som går og kjenner at jeg har valgt rett diett for meg. Jeg tør nå å ta av meg t-skjorta igjen.

2 Comments on “Introduksjon til Ketodietten”

  1. Hei! Jeg vil komme med et annet råd mot «ketoinfluensa»: enkelt og greit salt i vannet. Det er jo et gammelt triks å spise brød med smør og salt når man er i varme strøk for å unngå problemer med lite elektrolytter. Så da jeg fikk vondt i kroppen etter å ha lagt om til Wahls Paleo Plus i sommer, løste jeg opp himalayasalt i vann og drakk. (Brød ville jeg jo ikke ha). En nokså stor mengde, en teskje i ett glass vann. Det smakte pyton, men de vanvittige smertene var vekk etter en halv time. Så jeg fortsatte med en klype salt i vannet. Ikke nok til å gi saltsmak, men nok til at problemet ikke kom tilbake, selv med en vanvittig varm sommer og mye svette.

  2. Hei,
    Fine innlegg. 🙂
    Men, savner litt info om hvem du er og kanskje linker til «forsking»/kildehenvisninger for fakta.
    Prøver også å leve på lavkarbo og søker mest mulig info. 🙂 Men, redd for å gjøre grep som går utover helsa i det lange løp (f.eks høyt kolesterol, fare for hjerte/karsykdom etc.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.